Δημοσίευμα εφημερίδας Φιλελεύθερου ημερομηνίας 17η Μαρτίου 2022

Αγαπητά μέλη,

Σας κοινοποιούμε το μήνυμα του Επικεφαλή του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του ΟΚΥπΥ και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Σ.Φ.Ι.Κ, Δρ. Πρόδρομου Καπλάνη, αναφορικά με το δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, ημερομηνίας 17η Μαρτίου 2022.  


Φίλε Κώστα και λοιποί συνάδελφοι σας χαιρετώ,

Σε συνέχεια του μηνύματος του φίλου Κώστα Ζερβίδη έχω τα πω τα εξής:

Σύμφωνα με πολλές επιδημιολογικές μελέτες του ΔΟΑΕ, και του IRPA κοκ οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και Ναγκασάκι αλλά και μετά το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, οι επιστήμονες  μελέτησαν τον αριθμό των ατόμων που πέθαναν, σε συνάρτηση με τη δόση που δέχθηκαν.

Φαίνεται λοιπόν, ότι η δόση που αντιστοιχεί σε ολόσωμη ΥΤ εάν αυτή πραγματοποιηθεί σε παλαιού τύπου ΥΤ, είναι τέτοια που ένας στους 200-250 θα αναπτύξει θανατηφόρα μορφή καρκίνου. Φυσικά, τα ποσοστά αλλάζουν ανάλογα με την τεχνολογία, το είδος του ΥΤ αλλά και από τις διάφορες παραμέτρους που χρησιμοποιήθηκαν στις μελέτες.

Παρόλο Κώστα μου που ήξερα ότι θα δημιουργούσα θόρυβο, είπα αυτά που είπα για να ευαισθητοποιήσω το κοινό, αλλά κυρίως τους ιατρικούς λειτουργούς που παραπέμπουν δίχως δεύτερη σκέψη ασθενείς για διαγνωστικές εξετάσεις, είτε πράττοντας αμυντική ιατρική, είτε λόγω προκλητής ζήτησης, είτε ακόμη λόγω άγνοιας.  Οι ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών  που παραπέμπονται για ολόσωμη ΥΤ χωρίς δεύτερη σκέψη, έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Σημασία δεν έχει, εάν είναι ένας στους 180, 200 ή 300. Σημασία έχει να ευαισθητοποιηθεί το κοινό αλλά κυρίως οι ιατρικοί λειτουργοί. Αυτός ήταν και θα είναι πάντα ο στόχος μου.

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα που έθιξες, είναι γεγονός ότι έχουν εγκατασταθεί στην Κύπρο αριθμός μεταχειρισμένων ακτινοδιαγνωστικών συστημάτων, τα οποία σίγουρα δεν παρέχουν τη διαγνωστική αξία ενός καινούργιου και σύγχρονου συστήματος και ακτινοβολούν σίγουρα τον ασθενή με περισσότερη δόση, έστω και εάν ανταποκρίνονται σε κάποια ποιοτικά κριτήρια. Το ποσό των 80 χιλιάδων ευρώ που ανέφερα, το είπα μιας και συγκεκριμένος ιατρικός λειτουργός μου τηλεφώνησε και μου το είπε.  Σκόπευε, όπως μου ανάφερε να αγοράσει καινούργιο, αλλά μιας και βρήκε ένα σύστημα μεταχειρισμένο για το συγκεκριμένο ποσό και η αποζημίωση του από τον ΟΑΥ θα ήταν η ίδια, άλλαξε γνώμη.

Ξεκαθάρισα στη Βουλή ότι υπάρχει Νόμος και ότι οι συνάδελφοι του ΤΕΕ, όπως και οι εμπειρογνώμονες ΦΙ του Ιδιωτικού Τομέα κάνουν εξαιρετική δουλειά, αλλά ο Νόμος μπορεί να βελτιωθεί ακόμη παραπάνω, με τη συμβολή όλων μας, για το καλό τόσο του επαγγέλματος μας όσο και του Κύπριου ασθενή. Πέραν τούτου, πιστεύω ότι και ο ΟΑΥ θα έπρεπε να δημιουργήσει ένα δικό του Νόμο σχετικά  με την εισαγωγή τέτοιων συστημάτων.  Θεωρώ επίσης, ότι θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά από τον ΟΑΥ η δημιουργία τμήματος, με πρόσληψη λειτουργών συμπεριλαμβανομένων και ΦΙ.

Είμαι υπέρμαχος της άποψης ότι πρέπει να γίνει κατηγοριοποίηση εξοπλισμού, κάτι που έχει γίνει στο εξωτερικό με πολύ καλά αποτελέσματα. Δεν είναι καθόλου δίκαιο για παράδειγμα, ένας ΥΤ των 256 τομών να αποζημιώνεται το ίδιο με ένα ΥΤ των 16 τομών. 

Θέλω να πιστεύω ότι όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι δυστυχώς υπάρχει κατάχρηση με την εισαγωγή του ΓΕΣΥ σε ακτινοδιαγνωστικές  εξετάσεις για τους λόγους που προανέφερα. Θεωρώ λοιπόν, ότι έχουμε ως ΦΙ την υποχρέωση ανάμεσα σε άλλα, να περάσουμε το μήνυμα ότι προτού διεξαχθεί μια εξέταση, πρέπει να τηρείται  πλήρως το κριτήριο της δικαιολόγησης (justification) κάτι που σίγουρα δεν τηρείται στη συντριπτική πλειοψηφία παραπομπών για ολόσωμη ΥΤ. Σε αυτό πρέπει όλοι να συμβάλλουμε με κάθε δυνατό τρόπο.

Παραμένω στη διάθεση σας για ότι θέλετε και ειδικά σε εσένα φίλε Κώστα εάν χρειάζεσαι οποιεσδήποτε άλλες διευκρινήσεις.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Πρόδρομος


Με εκτίμηση,

Από την ομάδα του Σ.Φ.Ι.Κ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ